С в о б о д е н   Г л а с

з а р е ж д а н е

България

ЧЕСТИТ 22 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

Нека си спомним, че силата ни е в нашата организираност, единение, трудолюбивост и жертвоготовност!

На 22-ри септември 2023 г. се навършват 115 години от Независимостта на България. Емблематична дата, на която с Манифест е обявена Независимостта на България. 

През есента на 1908 г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех. На 22 септември, в старата столица Велико Търново, княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов, който провъзгласява манифеста пред хилядното множество българи, се събират на хълма Царевец и тържествено обявяват “съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”. 

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й̀ в международните отношения. Благоприятни условия настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. На 22 септември 1908 е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

България става суверенна държава, самостоятелна и равноправна държава в международните отношения.

Свободен и независим е този, който създава и дава, а не този, който проси! Нека си спомним, че силата ни е в нашата организираност, единение, трудолюбивост и жертвоготовност!

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД