С в о б о д е н   Г л а с

з а р е ж д а н е

България

Иво Прокопиев иска да прилапа и Силистра

"ВЕП Силистра" - 43 ветрогенератора върху имоти - 100% собственост на кмета Александър Сабанов, както и завод за зелен водород в Айдемир. Фирмата на кмета „Добруджанска земя“, „ЕУРА енерджи“ и "Индустриална зона Силистра" с действителен собственик Иво Прокопиев, са изпълнители на проекта. Заводът за зелен водород щял да задвижва перките. За "услугата" Прокопиев очаква да му бъде платено по НПВУ, който многократно и специално беше прекрояван за тази цел.

ВЕИ експанзията в България продължава. Както обикновено местните жители са в абсолютно неведение за заплахата. Местната власт работи не за тях, а за интересите на инвеститора срещу съответния пай от печалбата. Днес на прицел е Силистра.  Завод за зелен водород в Айдемир и огромен проект за вятърен парк се планират в дунавския град. „ВЕП Силистра“ е част от плановете на Иво Прокопиев да сложи ръка на поредната част от парите по Зелената сделка, които влизат в България през Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). По стар обичай процедурата по изпълнението на вятърния парк е задействана тихо и бързо от местния Общински съвет в края на 2023 г. Вече е гласувано решение за изменение на Общия устройствен план в полза на проекта. Обществеността в Силистра е в абсолютно неведение какво се планира в града на Дунав, в близост до резервата „Сребърна“.

Не е имало обществено обсъждане на този проект.

Няма никаква информация за вредите за здравето на хората, природата и местната икономика. На сайта на Общинския съвет Силистра няма публикувани документи за вятърен парк „ВЕП Силистра“. Ето защо.  
Проектът се състои от 43 ветрогенератора и е планиран да се случи изцяло на земеделска земя в множество села на територията на общината. Всички имоти са собственост на кмета Александър Сабанов и семейството му. Нещо повече – неговата фирма „Добруджанска земя“ е партньор на фирмата „ЕУРА енерджи“ - изпълнител на проекта за вятърен парк. Фирмата „ЕУРА ЕНЕРДЖИ“ е с действителен собственик Иво Прокопиев. Освен това Прокопиев е действителният собственик на Индустриална зона Силистра – фирмата, която иска да строи завода за зелен водород чрез електролиза на вода. Казват, че зеленият водород ще бъде използван като гориво, които да задвижва перките. За този завод Прокопиев също очаква да му бъде платено по НПВУ, т. е. с парите , предназначени за всички българи, които ще си закрият ТЕЦ - вете и вече изплатената, работеща АЕЦ в Козлодуй. 

Нали ветрогенераторите работят с безплатен ресурс – вятъра? Защо ще им строим скъп завод, за да ги задвижваме? Не става ли малко скъпо и излишно? Или в североизточна България няма достатъчно вятър, противно на твърденията на управляващата мафия?

Затова пък има зелени евромилиарди за усвояване от „наши“ хора, близки до властта, без значение какво ще стане с хората, здравето им, земята им, поминъка им и българската природа!
Ето как Силистра става заложник на бизнес акулата Иво Прокопиев, който е действителен собственик не само във фирмите, които искат да строят ветропарк и завод за зелен водород в Силистра. Той е действителен собственик в още 151 действащи фирми с интереси във възобновяемата енергия на територията на цялата страна - всъщност навсякъде, където има евромилиарди за усвояване. Всичките им проекти за ВЕИ енергия – соларна или вятърна, разчитат на чужди производители, но главно на финансиране, което идва по линия на Зелената сделка през НПВУ. Това са пари, предназначени за българската икономика, която трябва да се захрани с тях и да работи за българите. 
Фирми и инвестиционни фондове като тези на Иво Прокопиев, CWP на Димитър Енчев, PostScriptum Ventures  на съдружниците Иво Прокопиев и Евгени Ангелов, са лешояди, които ръфат снагата на България, която е разпродавана като за последно. От нея се късат парчета живо месо, но страшното е, че българите не си дават сметка за това. 

Сега на ход са силистренци.

Те трябва да знаят какво им се готви, да поискат подробна информация за проекта, който ще промени живота им завинаги. Време е силистренци, както и всички българи, да потърсят сметка на своите управници за тоталното унищожение на страната ни. 
Вече е изпратен сигнал до КПКОНПИ за чудовищния конфликт на интереси, в който се намира кметът на Силистра – Александър Сабанов. Изпратен е и сигнал до Прокуратурата, която да изиска цялата преписка по проекта, държан в тайна от хората на Силистра.
Интересувайте се, следете, дръжте им сметка, търсете им отговорност – това е вашият живот. Техния си мислят, че са го оправили... 

Танцуващата с ветрове

Танцуващата с ветрове
Вижте още статии на автора
Танцуващата с ветрове е автор, чиято специалност са перките и всички вятърничави неща, свързани с тях.

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД